Nikon 58mm NIKKOR F/1.4G

Vandaag 17 oktober 2013 kondigt Nikon de nieuwe AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G, aan,

nikon_58mm_f1_4

een uitzonderlijk FX-formaat objectief met vaste brandpuntsafstand dat de lat voor beeldkwaliteit een stuk hoger legt.

Dit nieuwe snelle objectief is zeer minutieus vervaardigd om uitzonderlijke prestaties te leveren en is werkelijk een klasse apart.

Het ontwerpconcept vormt een eerbetoon aan Nikon’s legendarische Noct-NIKKOR-objectief, terwijl de gloednieuwe optische constructie een verbluffende scherpte, een uitstekend contrast en een zeer hoge resolutie mogelijk maakt. Met een voortreffelijk oplossend vermogen, een prachtige bokeh en onovertroffen prestaties bij opnamen met een volledig geopend diafragma is dit een ideaal objectief voor fotografen die op zoek zijn naar het ultieme objectief om opnamen te maken bij weinig licht of die een objectief met een unieke signatuur zoeken.

Een moderne legende
De AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G biedt de voordelen van Nikon’s vermaarde Noct-NIKKOR voor de hogeresolutiefoto’s van tegenwoordig. Dankzij gezamenlijke inspanningen tijdens de ontwikkeling van dit objectief zijn Nikon’s ontwerpers erin geslaagd de scherpte, het contrast en de resolutie aanzienlijk te vergroten, terwijl bovendien comalichtvlekken aanmerkelijk zijn verminderd en een prachtige zachte bokeh mogelijk is. Het resultaat is een uniek objectief dat een uitzonderlijke controle biedt, zodat fotografen uiteenlopende creatieve mogelijkheden kunnen verkennen en beelden kunnen maken die zich onderscheiden van de rest.

Tekenen met licht
Het uitzonderlijke oplossende vermogen van de AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G voldoet aan de wensen van veeleisende fotografen en maakt het mogelijk dat elk onderdeel van een onderwerp natuurgetrouw wordt gereproduceerd met een voortreffelijke hoge resolutie. Onderwerpen worden scherp vastgelegd wanneer u fotografeert met het grootste diafragma van f/1.4, terwijl zelfs verafgelegen onderwerpen en onderwerpen met weinig licht kunnen worden vastgelegd in beelden met een hoog contrast zonder dat u het diafragma hoeft te verkleinen. Pijlvormige comalichtvlekken worden effectief tot een minimum beperkt over het gehele beeld, waardoor puntlichtbronnen zoals stadsverlichting als mooie ronde punten worden gereproduceerd, zelfs aan de randen van het beeld, voor ongeëvenaarde nachtlandschappen. Ondanks het grote diafragma van dit objectief wordt de lichtafval aan de randen effectief verminderd. Zo blijft de helderheid in het hele beeld behouden wanneer u fotografeert met het maximale diafragma, zelfs als is scherpgesteld op oneindig.

Verfijnde bokeh
Dankzij het unieke optische ontwerp produceert de AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G beelden met een prachtige bokeh en een versterkt gevoel van diepte. Aangezien de intensiteit van de vervaging vloeiend verloopt naarmate de afstand tot het punt waarop is scherpgesteld toeneemt, heeft de bokeh geen harde randen. Daarnaast creëert de geleidelijke overgang van de bokeh van het scherpstelpunt naar de achtergrond een ongelooflijk gevoel van natuurlijke diepte. Door de resolutie en bokeh te meten in afzonderlijke vlakken van het beeld (voorgrond, scherpstelvlak en achtergrond), zijn Nikon-ontwerpers erin geslaagd de perfecte balans te bereiken tussen resolutie en objectiefaberraties, wat resulteert in een ‘driedimensionaal’ beeld dat niet kan worden gemeten met MTF-curven. De voordelen gelden trouwens ook voor films: wanneer de scherpstelling wordt aangepast, verloopt de bokeh zeer geleidelijk, wat een uniek voordeel is wanneer u sfeervolle onderwerpen filmt.

 

Vermaarde NIKKOR-kwaliteit
Nikon’s Nano Crystal Coat staat garant voor uitstekende anti-reflectie-effecten over het gehele zichtbare bereik, waardoor beeldschaduwen en lichtvlekken effectief worden verminderd en de helderheid en het contrast van beelden toenemen. Een techniek waarbij drie lenselementen zijn samengevoegd, zorgt voor zowel optische helderheid als afname van reflecties. Bovendien ligt het voorste lenselement diep in de objectiefcilinder voor een effectieve vermindering van lichtvlekken en beeldschaduwen, zelfs in situaties met tegenlicht. De autofocus is soepel, stil en snel, dankzij Nikon’s SWM (Silent Wave Motor) en de constructie is zeer solide. Dit objectief wordt door Nikon geleverd met een speciale zonnekap en een zachte objectieftas.

Leave a Reply